Himos

Jämsän murre: ”Se or rumuuessaankin koriita tämä jämpsä” Murre liittyy läheisesti ihmisen identiteettiin. Oma murre on kuin lapsuuden maisema: vaikka sen piiristä siirrytään pois, sen vaikutus pysyy mielen ja kielen pohjalla. Mutta niin kuin maisema, murrekin muuttuu, ja usein samat rajut muutokset kohtaavat kumpaakin. Jämsän murteen historiassa on ainakin kaksi suurta mullistusta. Noin neljäsataa vuotta sitten alkoivat hämäläiset jämsäläiset puhua savolaismurretta. Mistä syystä, sitä ei ole pystytty selittämään. Hämäläisiä jälkiä kuitenkin jäi. Jämsän murteellinen nimi on Jämpsä.

Jämsä on maakuntansa ainoa keskiaikainen pitäjä. Jämsän kunta perustettiin 1866 ja kaupungiksi se muuttui vuonna 1977.

Jämsän halki virtaa Wanhan Witosen melontareitti. Reitti on saanut nimensä Eliel Saarisen suunnittelemasta, vanhasta viiden markan setelistä vuodelta 1909. Reitti tarjoilee melojalleen vaihtelevia koski- ja järviosuuksia. Lisäksi Jämsästä löytyy mm. Saunakylä, joka vie kävijänsä saunomisen juurille ja antaa ainutlaatuisen elämyksen.

Himos sijaitsee Jämsän kaupungissa, keskustan kupeessa. Himoksen nopeasti kasvava matkailukeskus on yksi Suomen suosituimmista ja Jämsän merkittävin matkailukohde, jossa riittää vauhtia ja menoa ympäri vuoden.

Himos on tullut tunnetuksi Hiihtokeskus Himosvuoren laskettelukeskuksesta, jossa on Etelä- ja Keski-Suomen suurimmat ja monipuolisimmat rinteet. Kesäviikonloppuisin Himoksen sadat mökit täyttyvät festivaalien ja suurtapahtumien vieraista. Seudulla järjestetään vuosittain mm. Neste Rally Finland. Himos Areena viihdyttää Suomen huippuartisteilla ja hyvällä tanssilattiallaan. Lisäksi alueen ravintolat kutsuvat herkuttelijan lihapatojensa ääreen.

Himoksella on vuonna 2013 avattu 18-reikäinen golfkenttä. Ja kun kesä ei riitä, Jämsässä voi jatkaa golfharrastusta Himoksen Willin Lännen golfsimulaattorilla sekä kokea vauhdin hurmaa rallisimulaattorissa. Muita aktiviteetteja ovat mm. uinti maauimalassa, uimahallissa, järvissä tai talvisin avannossa, keilaus, frisbeegolf ja koiravaljakkoajelut. Hirvipuistossa näkee hirviä, peuroja ja poroja lähietäisyydeltä.

Etäisyydet: Jämsä 9km, Jyväskylä 52km, Tampere 107km, Helsinki 231km