Koli on Pohjois-Karjalan korkein vaara Pielisen rannalla Lieksassa. Koli on jäänne paljon suuremmasta Karelidien vuoristosta, joka on muinoin sijainnut alueella. Vuosimiljoonien aikana ilmastonmuutokset ovat silottaneet vuoret, mutta kova kiviaines on jäänyt koholle. Koli on sitä ympäröinyttä kiviainesta kovempaa, sillä se muodostui aavikolta valuneesta merenrantahietikosta, joka tiivistyi kvartsiittikiveksi maan sisässä noin 10km syvyydessä. Koli on lähinnä valkoista kvartsiittia ja sen laella on suuria puuttomia, paljaita valkoisia kalliopintoja, jotka tuovat mieleen lumihuippuiset vuoret. Kolin tärkeimmät huiput ovat Ukko- ja Akkakoli, jotka on ehkä nimetty vanhojen jumalien mukaan, sekä Paha-Koli, jossa on jyrkkä seinämä.

Kaskeaminen ja karjan laiduntaminen metsissä muokkasivat maisemia, joista tuli Suomen kansallismaisemia 1800-luvulta lähtien. Maisemia alettiin markkinoida turisteille jo yli sata vuotta sitten. Tästä osoituksena Kolin rinteillä sijaitsee luontopolku, jonka Suomen matkailuyhdistys vihki käyttöön 12.7.1896. Vuonna 1913 valmistui Kolin tie, ennen sitä alueelle tultiin Pielistä pitkin.
Kolin vaaran juurella sijaitsee Kolin kylä, jonka alueella sijaitsee Kolin kansallispuisto. Kolin alueelta on löydetty jäänteitä metsästämisestä ja keräilystä jo kivikaudelta asti. Metsästysretket jatkuivat pitkään, nykyisen kansallispuiston alueella on ollut pysyvää asutusta vasta 1700-luvun puolivälistä asti. Tarinoiden mukaan Kolilla kerrotaan olleen käräjä-, uhri- ja palvontapaikkoja. Kolin pohjoisrinteessä on niin kutsuttu uhrihalkeama, josta on löydetty mm. kultaisia ja hopeisia kolikoita, löydöt sijoittuvat Kolin matkailun alkuun 1800-luvun loppupuolelle. Pahalla-Kolilla kerrotaan olleen käräjäpaikka. Tarinan mukaan rikollisia olisi heitetty alas Paha-Kolin jyrkänteeltä. Joka selvisi pudotuksesta, oli syytön. Kolilla uskottiin olleen myös voimakkaita henkiolentoja. Kansanrunoissa he olivat Kolin korkeat Isännät, Mustarinnan murhat Miehet. Kolilla on myös useita luolia, joista yksi tunnetaan Pirunkirkkona. Pirunkirkko on 34 metriä pitkä ja 1-7 metriä korkea. Kansanperinteen mukaan luola on itse asiassa varsinaisen kirkkosalin eteinen. Tarinan mukaan se, joka pystyy kiipeämään pirunkirkon peräseinällä sijaitsevan syvennyksen luo, näkee siellä pienen pirun kirkkosalin penkkeineen. Kolilla sijaitsee myös Suomen pisin ihmisen kuljettava luola. Pituutta sillä on 127 metriä.
Kolilla mahtavien maisemien ja luontoretkeilyn lisäksi voit esimerkiksi lasketella, harrastaa koskenlaskua, mini- tai frisbeegolfia, kokea koskenlaskun kuohut. Ja ehdottomasti kokemisen arvoinen kohde on Kolin ainutlaatuinen hemmottelu- ja maisemakylpylä Koli Relax Spa.

Etäisyydet: Joensuu 62km, Kuopio 163km, Helsinki 490km