Saariselkä

Saariselkä, Euroopan, ellei koko maailman, pohjoisin kylpylähotelli- ja loma-asuntokohde. Saariselän tunturikylästä on pyritty tekemään tiivis kokonaisuus, jonka ansiosta mahdollisimman vähän tunturiluontoa on jäänyt rakentamisen alle. Palvelujen ja hotellien keskittäminen pienelle alueelle pitää myös autoliikenteen pienenä kun asiointi voidaan hoitaa jalan.

Nykyään Saariselkä tunnetaan matkailusta, mutta alun perin alue tuli tunnetuksi kultalöydöistään. Ensimmäiset merkit kullasta löysi kruununvouti Konrad Planting vuonna 1865 Luttojoen varrelta. Ensimmäisen valtauksen teki kuitenkin Johan Alfred Piponius vuonna 1871 kaivaen nykyisen Tunturihotellin Gielas-rakennuksen kohdalta kesän aikana 329g kultaa. Kullanhuuhdonta on jäänyt edelleen yhdeksi alueen matkailuvalteista. Tunturikylästä löytyy kauppojen, ravintoloiden, hotellien ja kylpylän lisäksi myös Pyhän Paavalin kappeli.

Saariselän erämaa-alue on suosittu vaelluskohde helppokulkuisuutensa, koskemattomuutensa sekä verrattain tiheän autiomajojen ja varaustupien verkoston ansiosta. Saariselkä sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston vieressä. Saariselän tunturikylän korkein tunturi on Sokosti, 718 metriä meren pinnan yläpuolella. Muita tuntureita ovat mm. Kaunispää, Kiilopää, Ukselmapää sekä Vuomapää. Nämä tunturit ja jokilaaksot saivat alkunsa lohkoliikuntojen seurauksena vajaa 50 miljoonaa vuotta sitten. Viimeisin jääkausi vetäytyi alueelta 9500 vuotta sitten. Hiihtokeskuksen rinteet on rakennettu Kaunispäälle ja viereiselle Iisakkipäälle. Ensimmäinen hiihtohissi valmistui Kaunispään rinteeseen vuonna 1970. Pisimmällä rinteellä on pituutta 1300 metriä. Saariselältä löytyy myös lumilautailijoille rakennettu Suomen pisin street. Hiihtämään pääsee 180km pitkällä latuverkostolla.Muita aktiviteetteja ovat moottorikelkkailu, poro- ja huskysafarit sekä ratsastusretket, lumikenkäily ja curling. Lapsiperheille löytyy puuhaa myös Angry Birds Activity Parkista.